Flere borgere i området omkring Hjerm har på det seneste observeret at en del vand konstant pumpes fra vandværks kildeplads og direkte til kloakken. Her følger en forklaring :
Hjerm Vandværk har gennem de seneste år forsøgt at forbedre vandkvaliteten med simple metoder, som under et kaldes for afværgepumpning.
Vandværket har haft et stigende nitrat- og BAM-problem. (BAM er et nedbrydningsprodukt fra ukrudtsmidlet Præfix, som typisk er brugt i byområder til renholdelse af parkeringspladser, fortorve m.v.).
Indholdet af BAM overstiger endnu ikke grænseværdien i drikkevandet, så derfor er vandet pr. definition rent.
Bestyrelsen for vandværket er blevet enige om, at der må gøres et forsøg på at forbedre drikkevandets kvalitet og derved redde vandværkets kildeplads.Lige nu ved vandværket nemlig ikke, hvor man ellers skal gå hen efter helt rent vand. Vandværket afventer undersøgelser fra Struer kommune og Miljøcenteret.
Lidt om afværge metoden:Undersøgelser har vist, at det vand, som strømmer ind i toppen af vores indvindingsboringer (i toppen af det såkaldte filter i boringen) har det højeste indhold af BAM.
Derfor har vi valgt at pumpe med 2 pumper i vore boringer.
De nederste pumper: pumper grundvandet direkte til vandværkets rentvandstank, hvor det iltes og herefter pumpes det direkte ud til forbrugerne.
Afværgepumper (de øverste pumper): er nogle små pumper – såkaldte SQ-pumper, 220 V, som hver yder ca. 3 m³/t. Vandet fra disse pumper ledes ud i regnvandskloakken og videre til Hjerm Bæk.Formålet med pumpningen er at undgå, at det øvre forurenede vand siver ned og forurener det dybere grundvand, som vi bruger til drikkevand.
Forsøget har nu kørt siden 2002 og har vist gode resultater med en forbedret vandkvalitet.
Struer kommune har generelt godkendt, at vandværket udfører afværgepumpninger til at forbedre drikkevandskvaliteten over en periode. Kommunen har godkendt, at vandværket foreløbig udfører pumpeforsøg og leder vandet til deres regnvandsledning.Der udtages løbende analyser af både drikkevand og det vand, som bortledes, og forbrugerne kan løbende følge med i drikkevandets kvalitet på vores hjemmeside: www.hjermvand.dk under punktet Vandkvalitet. Her findes link til bl.a. seneste prøveresultater, og det er muligt at få vist grafer over udviklingen af de forskellige parametre, ligesom der også findes forklaringer til de enkelte analyser ved tryk på “I”- infoknappen.